Joulukalenteri – 16. luukku

Jane Campion: Top of the Lake (2013)
Jane Campion: Top of the Lake (2013)

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

16. luukku – Top of the Lake

Jane Campion teki kuusikymppisenä uransa virkeimmän työn. Seitsenosainen Top of the Lake sai enskarinsa jo keväällä 2013, ja Ruotsissakin se esitettiin viime vuoden puolella, mutta Suomen ensi-ilta oli tammikuussa 2014 Ylellä. Siksikin se ansaitsee tulla mainituksi tällä listalla. Mad Menistä tutun Elisabeth Mossin tähdittämä pieneen uusiseelantilaiseen kaupunkiin sijoittuva minisarja on koreilevan ja pulp-briljantin True Detectiven ohella vuoden televisiotapauksia. Kylmäävä, feministisen linssin läpi kyläyhteisön fasaadia puhkova trilleri on järjettömän kaunis, koukuttava ja älykäs. Campion purkaa patriarkaalista kulttuuria, jossa raiskaus on tabu (ja sellaisenaan hiljaa hyväksytty), terävin metaforin ja huikaisevin kuvin, apunaan David Wenhamin, Peter Mullanin ja Holly Hunterin kaltaisia laatunäyttelijöitä. Kakkoskausi on julkistettu, ja pääosassa jatkaa Elisabeth Moss. Huhujen mukaan hän passasi tämän vuoksi True Detective -pääosan. Niin tai näin, odotukset ovat korkealla. Ykköskausi löytyy muuten Netflixistä. Katso, jos et jostain syystä ole vielä niin tehnyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s