Joulukalenteri – 17. luukku

Kelly Reichardt: Night Moves (2013)
Kelly Reichardt: Night Moves (2013)

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

17. luukku – Night Moves

Kelly Reichardt on yksi tämän hetken lempiohjaajistani. Hänen viides ohjaustyönsä on liki niin hyvä kuin toivoinkin. Kolmea ekoterroristia (Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard) seuraava Night Moves on paikoin viihteellisempi kuin Reichardtin aiemmat, antaen entistä enemmän painoarvoa itse tarinalle. Silti se kiertää kaukaa tilaisuudet manipuloida katsojaa. Paine nousee vaivihkaa ja henkilöityy pian Eisenbergin vähäpuheiseen ja ahdistuneeseen Joshiin. Hänen harteillaan on pian koko kolmikon toteuttaman iskun taakka. Reichardt ja kuvaaja Christopher Blauvelt ahmivat Oregonin jylhää metsämaisemaa älykkäin otoksin. Ikiaikainen luonto on kolmelle päähenkilölle pyhin, ja silti he samalla tekevät sille isoa tuhoa. Reichardtin ehein työ on yhä Old Joy (2006), joka niin ikään asetti samaan kuvaan ihmisen ja luonnon. Night Moves on silti ehdottomasti vuoden parhaita elokuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s