Joulukalenteri – 15. luukku

Mark Cousins
Mark Cousins

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

15. luukku – Mark Cousins ja elokuvan historia

Syksyn R&A-festivaalin mielenkiintoisin vieras piipahti täällä jo pari viikkoa ennen elokuvajuhlien alkua. Irlantilainen ohjaaja ja kriitikko, tolkuttoman runollisesti ja ehdottoman intohimoisesti elokuvaan suhtautuva ihmisnero Mark Cousins keskusteli 4. syyskuuta Andorrassa elokuva- ja televisiotieteen professorin Henry Baconin kanssa elokuvakulttuurista, pyöritti taustalla hidastettua The Wizard of Ozia ja grillasi kanaa. Perään näytettiin hänen tuore dokumenttinsa A Story of Children and Film (2013). Samalla alustettiin Cousinsin tärkeän A Story of Film -tv-sarjan uusintaesitys Yle Teemalla. Sen yhteydessä näytettiin Teemalla sarjassa käsiteltyjä klassikkoelokuvia. Cousinsilta oli R&A:ssa toinenkin elokuva, iranilaisen Mania Akbarin kanssa tehty runollinen kirjedokumentti Life May Be (2014). Jututin Cousinsia R&A:n festivaalilehteen ennen hänen vierailuaan. Tuo juttu on tässä alla. Siitä jäi pois paljon, mm. hänen lempifraasinsa, jota ohjaaja on viljellyt ainakin kolmessa yhteydessä. ”[Cinema] is sitting in winter, looking up at summer.”

ps. Tolkuttoman inspiroiva Cousins sai minut marssimaan keskustelutilaisuuden jälkeen suoraan liikkeeseen ja ostamaan videokameran.

Näyttökuva 2014-12-16 kello 11.06.24

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s