Joulukalenteri – 13. luukku

Jalmari Helander: Big Game (2014)
Jalmari Helander: Big Game (2014)

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

13. luukku – Big Game

Jalmari Helanderin muutaman vuoden takainen jouluhitti Rare Exports oli täydellinen käyntikortti maailmalle. Piskuisella parin miljoonan euron budjetilla loihdittu visuaalisesti ilakoiva seikkailuelokuva miellytti kansainvälistä lehdistöä aina Roger Ebertiä myöten. Tänä syksynä Toronton elokuvajuhlilla sai maailmanensi-iltansa Helanderin toinen ohjaustyö Big Game. Siinä Yhdysvaltain presidentti (Samuel L. Jackson) tekee hätälaskun suomalaiseen metsään, jossa häntä jelppii neuvokas Oskari (Rare Exportsissakin vakuuttanut Onni Tommila). Budjetti on yhä maltillinen 7 miljoonaa euroa, mutta mukana on Jacksonin ohella Ray Stevensonin, Jim Broadbentin ja Felicity Huffmanin kaltaisia niminäyttelijöitä. Ensimmäiset kritiikit ovat olleet kiittäviä: The Hollywood Reporter sanoo Big Gamen olevan ”hyvällä tavalla järjetön”, Variety kiittelee sen kevyttä popcorn-estetiikkaa ja IGN:n mukaan se on kuin Arkajalat konekivääreillä. Suomen ensi-ilta on vasta 25. maaliskuuta. Silloin nähdään, pureeko Helanderin Spielberg-larppi kotimaisiin kriitikoihin. Kalle Kinnuselta ilmestyy muuten samoihin aikoihin kirja aiheesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s