Joulukalenteri – 10. luukku

Peter von Bagh Helsingin kirjamessuilla 2011
Peter von Bagh Helsingin kirjamessuilla 2011

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

10. luukku – Peter von Bagh

17. syyskuuta suomalainen elokuva menetti yhden suurimmista äänistään: kirjoittajan, ohjaajan, järjestelijän ja tietäjän, joka digivallankumouksen aikana edusti äärimmäisen tarpeellista konservatiivisiipeä. Sitä, joka ymmärsi filmin arvon ja yritti parhaansa mukaan osoittaa sen muillekin – väliin happamaan sävyyn, kuten kesällä kirjoitin, mutta aina intohimolla. Peter von Bagh kirjoitti järjettömän määrän kirjoja, ohjasi elokuvia (viimeinen teattereihin levitetty oli maaginen Oulu-muistelma Muisteja), järjesti Sodankylän elokuvajuhlia kuolemaansa asti. Aki Kaurismäki kertoi Ylen haastattelussa von Baghin jättäneen jälkeensä tuhansia sivuja valmista elokuvan historiaa. Niistä osa tullaan varmasti julkaisemaan tulevina vuosina. Itse olen onnellinen, että ehdin kesällä kokea von Baghin Sodiksen. Suruajan myötä festivaali siirtyy nyt uuteen vaiheeseen. On vielä mahdotonta kuvitella, mitä se tarkoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s