Joulukalenteri – 5. luukku

Shia LaBeouf Freaks and Geeksissä (1999–2000)

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

5. luukku – Shia LaBeouf

Transformers-tähti Shia LaBeoufilla on ollut kiireiset pari vuotta. Helmikuussa 2013 alkoi performanssi, jonka ensimmäiset neljätoista(!) vaihetta kerrataan ytimekkäästi esimerkiksi tällä aikajanalla. Viimeisin käänne on viikko sitten levinnyt uutinen, jonka mukaan LaBeouf raiskattiin #IAMSORRY-nimisen performanssin aikana. Tästä hän kertoi Dazed-lehden sähköpostihaastattelussa. Uutisen myötä netissä on syytetty LaBeoufia performanssinsa jatkamisesta, raiskausuhrien halveeraamisesta ja yleisestä trollaamisesta – koska eihän tämä voi olla muuta kuin ”vitsi”? Hän saattaa olla yksi tämän hetken vihatuimpia Hollywood-julkkiksia. Itse palvon hänen projektiaan. Internetin merkkimaailma mahdollistaa sen, ettei mistään tarvitse ottaa vastuuta koska omistusoikeudet ovat yhä enemmän arbitraarisia, kaikkien nettipeliin osallistuvien jakamia – onko plagiointisyyte enää relevantti ajassa, jossa kuvaa ja ääntä voi vapaasti muokata ja uudelleenlevittää? LaBeouf pakenee yhä syvemmälle meemien, sitaattien ja skandaalien taakse ja voi olla, ettei mitään ”oikeaa” Shia LaBeoufia enää koskaan löydy. Samalla hänen olemisensa jatkuu nyt ikuisesti niissä muissa julkkiksissa, joihin hän on itsensä merkkikierrätyksellään kiinnittänyt: Eric Cantonassa, David Mamet’ssa, Lars von Trierissä, Tiger Woodsissa ja Siassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s