Joulukalenteri – 4. luukku

Bio Grand, Tikkurila

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

4. luukku – Finnkino, Ilmarinen ja suomalaisen elokuvakulttuurin kriisi

Marraskuun lopulla Finnkino jatkoi helsinkiläisen elokuvateatterikentän näivettämistä, kun se ilmoitti sulkevansa Kluuvikadulla sijaitsevan Maximin. Syypääksi sanottiin vuokranantaja Ilmarinen, mutta kiistan suhteen on oltu skeptisiä. Vesivahingon vuoksi remontissa kesästä asti ollut teatteri oli monelle erityisen rakas paikka: siellä vietettiin festareita, ahmittiin yön läpi Night Visions -kauhua ja järjestettiin valtaosa Helsingin lehdistönäytöksistä. Itsekin olen nähnyt siellä varmasti satakunta elokuvaa. Facebookissa perustettiin Pelastetaan Maxim -niminen ryhmä, joka yrittää nyt avata keskustelua tilan mahdollisesta jatkokäytöstä. Keskustelua on jo käyty laajemminkin Suomen nolosta teatteritilanteesta. Tämän linkin takaa löytyy lista Helsingin elokuvateattereista 1900-luvun alusta lähtien. Nyt niistä aktiivikäytössä ovat Tennispalatsi, Kinopalatsi, Kino Engel sekä Orion. Finnkino on esimerkiksi jo aikaa sitten ominut itselleen kaikki ”isot” elokuvat: Nälkäpeliä ei Helsingissä voi nähdä muiden yrittäjien tarjoamana. (Itse näin sen ihanassa Bio Grandissa Tikkurilassa, ja kokemus oli jotain ihan muuta.) Mutta menkää silti Maximiin kun se huomenna vielä hetkeksi aukeaa. Siellä pyörii esimerkiksi David Cronenbergin Maps to the Stars, joka on yksi vuoden parhaita ensi-iltoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s