Joulukalenteri – 3. luukku

Richard Linklater: Boyhood (2014)

Tähän joulukalenteriin poimin kuluneelta kalenterivuodelta 24 tärkeää elokuva-asiaa, yhden päivässä. Kyse ei ole ”vuoden parhaat”-listauksesta, sillä liikaa nimikkeitä on vielä näkemättä. Siihen palaan siis tuttuun tapaan vuodenvaihteessa.

3. luukku – Richard Linklaterin suurtyö

Boyhood oli elokuva jota tehtiin ainakin 12 vuoden ajan. Helmikuussa se sai maailmanensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla. Nyt se on teattereissa ympäri maailman ja vahva ehdokas tärkeiden Oscarien saajaksi. Richard Linklaterin ainutlaatuinen projekti parsii yksittäisistä, irrallisista, mielivaltaisesti poimituista hetkistä tilkkutäkin yhden nuoren kasvusta yhdysvaltalaisessa suburbiassa. Se on samaan aikaan täydellisin mahdollinen kasvukertomus, ja kuitenkin kaikista vaillinaisin. Jokaisen segmentin välissä on vuosi taltioimatonta elämää. Jokainen segmentti on kuin vanhasta albumista poimittu valokuva: niihin latautuu muistoja menneestä ja odotuksia tulevasta, eivätkä ne yritä selittää mitään. Se on hidastettu, kasvamisen ylittävillä merkityksillä ladattu versio internetissä suosituista time lapse -kuvasarjoista. Boyhood on yksi vuoden ehdottomista elokuvatapauksista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s