Oscarit 2014: miespääosa

maxresdefault

Tämän vuoden Oscareissa nähdään taas kroppaansa uuteen kuntoon rukanneita näyttelijöitä. Parhaan miespääosan kategoriassa Matthew McConaughey laihdutti itsensä AIDS-potilaaksi Dallas Buyers Clubissa, kun taas Christian Bale nosti elopainoaan limaisen huijarin rooliinsa American Hustlessa. Heidän ohellaan fyysiset roolisuoritukset nähtiin myös Chiwetel Ejioforilta orjuuteen kaapattuna vapaana miehenä elokuvassa 12 Years a Slave, sekä Leonardo DiCapriolta viidennessä Scorsese-yhteistyössään The Wolf of Wall Street. Bruce Dern on viides ehdokas Alexander Paynen pienimuotoisesta Nebraskasta.

Kaksi ehdokkaista nousee ylitse muiden, mutta periaatteessa jokaisella on mahdollisuus palkintoon. Viime vuoden kaltaista denzelwashingtonia mukana ei ole.

Bruce Dern / Nebraska (2 ehdokkuutta)

Alexander Paynen pieni mustavalkoinen draama isästä, pojasta ja lottovoittohuijauksesta ilahdutti saamalla peräti kuusi Oscar-ehdokkuutta. Ohjaajansa ehkä vähäeleisin draama esittäytyy kuin muistopuheena taakse jääneelle Yhdysvalloille. Dementiassaan historiaan jämähtäneen Dernin ja tämän pojan (Will Forte) välinen suhde edustaa suhdetta uuden ja vanhan maan välillä. Phedon Papamichaelin komeat mustavalkokuvat näyttävät ohjaajan kotiseudun keskilännessä paikkana, josta elämä on lipunut pois.

Dernin roolisuoritus ja siitä ansaittu Oscar-ehdokkuus edustavat kruunua paitsi Dernin uralle, myös kokonaiselle sukupolvelle. Jos Dern palkitaan Nebraskasta, on se enemmän kuin ansaittua. Mukana olisi myös paljon uralisää. 144 elokuvassa tai TV-sarjassa vuodesta 1960 lähtien esiintyneelle Dernille tämä on vasta toinen ehdokkuus. Dern ei silti tule voittamaan.

Chiwetel Ejiofor / 12 Years a Slave (1 ehdokkuus)

Tämän hetken kiinnostavimpiin ohjaajiin lukeutuva Steve McQueen ei petä historiallisesti merkittävän aiheensa parissa. 12 Years a Slave väistää helpon sentimentaalisuuden ja saarnaamisen. Sen väistämätön koskettavuus kiteytyy paljon juuri Ejioforin hahmoon, joka on elokuvan ruoskittu selkäranka. Elokuva voi olla yksi gaalan suurista voittajista: Shame (2011) oli Oscar-raadille aivan liian kontroversiaali ja Hunger (2008) liian kansainvälinen, joten nyt voi olla McQueenin vuoro.

Ohjaajan vanavedessä Ejiofor saattaisi viedä palkinnon. Todellinen hahmo ja todellinen, painava aihe auttavat paljon. Ejiofor ei silti tule voittamaan.

Christian Bale / American Hustle (2 ehdokkuutta, 1 voitto)

Bale voitti sivuosa-Oscarin vuonna 2011 The Fighterista. Nyt hän on jälleen ehdolla David O. Russellin elokuvasta, tällä kertaa pääosakategoriassa. Fyysisestä antautumisestaan tunnetulle Balelle tämä on ehkä yllättäenkin vasta toinen ehdokkuus. Viime kerralla palkitsemista edesautti varmasti juuri se, että Amerikan Psychosta ja The Machinistista muistettu Bale on näissä juhlissa sivuutettu aiemmin.

Balen kompastuskivi on nyt se, ettei elokuva ole parempi. American Hustle näyttää parhaimmillaan Paul Thomas Andersonilta ja tuntuu Martin Scorseselta, mutta jää lopulta valovuosia jälkeen kummastakin. Balen kasvattama näyttävä maha ja pälvikalju eivät riitä palkintoon, kun hahmokaan ei ole ulkoisia tunnusmerkkejään enempää. Bale ei tule voittamaan.

Leonardo DiCaprio / The Wolf of Wall Street (5 ehdokkuutta, joista yksi TWOWS:n tuottajana)

DiCaprio on eräs sukupolvensa arvostetuimmista näyttelijöistä, ja viidennellä Scorsese-elokuvallaan hän tekee uransa suurimman roolisuorituksen. Se on koko kolmituntista seksin, rahan ja päihteiden bakkanaalia koossapitävä voima, sellainen tour de force, jollaista olen häneltä vuosia odottanut. Elokuvakin on hyvä, ohjaajansa paras sitten Bringing Out the Deadin (1999), tai jopa Casinon (1995).

DiCaprio voi hyvin voittaa palkinnon. Hän on uransa huipulla: nuorena näyttelijänä hän pystyy yhä tekemään käytännössä minkä ikäisen roolin tahansa, ja vakuutettuaan Scorsesen, Nolanin, Spielbergin, Mendesin ja Cameronin elokuvissa hän myös voi valita minkä roolin tahansa. The Wolf of Wall Street on juuri sellainen rooli, joita hänen täytyy tehdä jatkossakin. Ei hän sillä Oscaria voita – elokuva on liian likainen suustaan – mutta harvoin sitä katsoo yhtä mesmeroituneena näyttelijäsuoritusta ihan vain sen teknisen briljanssin vuoksi. Jordan Belfortin motivointipuheet pörssihaidensa edessä ovat puhdasta taikaa.

VOITTAJA: Matthew McConaughey / Dallas Buyers Club (1 ehdokkuus)

McConaugheyn elokuvat v. 2002–2009: Reign of Fire (Tulen valtakunta), How to Lose a Guy in 10 Days (Kuinka hukata kundi 10 päivässä), Tiptoes (Varpaisillaan), Sahara, Two for the Money (Rahantekijä), Failure to Launch (Muuttohaluton poikamies), We Are Marshall, Fool’s Gold, Tropic Thunder, Surfer Dude, Ghosts of Girlfriends Past (Pelimiehen painajainen).

McConaugheyn elokuvat v. 2011–2014: The Lincoln Lawyer – Oikeuden palvelija, Bernie, Killer Joe, The Paperboy, Mud, Magic Mike, Dallas Buyers Club, The Wolf of Wall Street, Interstellar (tulossa). Lisäksi kehuihin hukutettu HBO-sarja True Detective.

Oscar-raati rakastaa muodonmuutoksia. McConaugheyn muutos on yksi huikeimpia koskaan. Typeriin hömppäkomedioihin jämähtänyt näyttelijä piti välivuoden ja keksi itsensä uudestaan. Dallas Buyers Club on riittävän hyvä elokuva, jotta itsensä liki tunnistamattomaksi laihduttanut, rumuutta pelkäämätön McConaughey voittaa siitä ensimmäisen Oscar-palkintonsa. Tällä tahdilla se ei jää ainoaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s