Alkukesän zombieseikkailut: REC: Genesis ja Kauhea kankkunen 3

hangover3

En muista ensimmäisestä Kauheasta kankkusesta juuri mitään, mutta olen uskotellut itselleni sen olleen hauska. Zach Galifianakis ei ollut tuolloin vielä imenyt maneerisammiotaan tyhjäksi, ja Todd Phillipsin kädenjälki oli pääpiirteittäin varmaa, vaikka käsikirjoitus aiemmissa filmeissä olikin ontunut. Old School ja eritoten Road Trip ovat täynnä tyhjää kohellusta, mutta myös hauskoja gageja.

Ensimmäisestä REC:stä muistan paljonkin. Se oli vuonna 2007 ”found footage”-genren korkeinta aallonharjaa, vaikka Blair Witch Projectista olikin kulunut jo kahdeksan vuotta. Tiivis ja klaustrofobinen filmi pohjustettiin pitkällisesti, minkä jälkeen kauhua kierrettiin asteittain tiheämmäksi. Viimeinen näytös zombie-epidemian saastuttaneen kerrostalon ullakolla oli puhdasta piinaa.

Kauhealle kankkuselle tehtiin luonnollisesti jatkoa – harvoin saa dorkakomedia näin universaalia suitsutusta yleisöltä ja kriitikoilta. Yritin jatko-osaa katsoa maksukanavilta viime syksynä, mutta pitkälle en päässyt. Niin lahjakasta rimanalitusta en ollut vähään aikaan nähnyt. Kolmonen menee vielä syvemmältä.

REC 2:sta ei ole mitään muistikuvaa, mutta väittäisin sen nähneeni. Siinä oli SWAT-tiimi ja paljon huutamista. Olen myös nähnyt Quarantinen, filmin jenkkiversion, joka hukkasi originaalin intensiteetin tyystin. Sillekin on tehty jatko-osa, joka ei tosin seuraa REC 2:n juonikulkua.

Nyt Kauhea kankkunen 3 ja REC: Genesis saavat ensi-iltansa parin päivän välein. Valikoin tähän muutaman sattumanvaraisen muuttujan, joiden kautta perkaan elokuvien keskeiset erot. Ihan huvikseni.

Budjetti (€):
REC: Genesis: 5 miljoonaa
Kauhea kankkunen 3: n. 77,9 miljoonaa

Juoni:
REC: Genesis
Zombie-epidemia valtaa häät, morsian ja sulhanen ajautuvat erilleen, vieraat syövät toisiaan.

Kauhea kankkunen 3
Kakkososasta tuttu kiinalainen pikkukriminaali varastaa amerikkalaiselta rikollispomolta 42 miljoonaa dollaria, ja elokuvasarjan pääkolmikko saa tehtäväkseen tuoda tämän oikeuden eteen.

Elävät kuolleet:
REC: Genesis
Kymmeniä. Genrelle ominaisesti draama perustuu suurelta osin siihen, että keskushenkilöt yksi kerrallaan altistuvat virukselle.

Kauhea kankkunen 3
Riippuu laskentatavasta. Päähenkilöt ovat kaikki muuttuneet viimeistään nyt seitinohuiksi pastisseiksi itsestään, joten ainakin kolme. Chow’ta, joka on rasittavin elokuvahahmo sitten George Baileyn, ei varsinaisesti voi pitää elävänä kuolleena, mutta hahmon takana on ainakin täysin aivokuollut tiimi. Filmin henkinen apatia tunkeutuu myös katsojiin sellaisella voimalla, ettei psyykkisten ikkunoiden laudoittaminen auta.

Viihtyvyys:
REC: Genesis
Matalaa lentoa ja tasaisin väliajoin tapahtuvia syöksyjä. Tylsimpiä zombie-elokuvia tähän mennessä, eikä asiaa helpota yritys tuoda genreen huumoria.

Kauhea kankkunen 3
Öli öli öli.

Arvomaailma:
REC: Genesis
Päähenkilöksi nouseva morsian nousee passiivisesta juhlakalusta säärtä vilauttavaksi tappokoneeksi ehdassa seksploitaatiohengessä. Ytimessä jyllää katolinen arvomaailma, heteronormatiivinen rakkaus voittaa kaikki esteet ja vauvan saanti on ihmisyyden suurin mitta. Pahuus voitetaan Raamattua siteeraamalla.

Kauhea kankkunen 3
Törkeä. Homofobinen. Seksistinen. Rasistinen.

Tekniset meriitit:
REC: Genesis
Alun (vuonna 2013 lähinnä) väsyttävästä käsivarasta luovutaan ensimmäisen näytöksen jälkeen. En ymmärrä ratkaisua. Käsivara on halpa mutta tehokas ratkaisu, sen korvaava kerronta taas vain näyttää halvalta. Zombien maskeeraus on perusvarmaa työtä, mutta innovaatiot puuttuvat.

Kauhea kankkunen 3
Ei mitään kiinnostavaa. Phillips osaa kyllä käyttää pop-musiikkia hyödykseen, ja filmin paras hetki on Nine Inch Nailsin / Johnny Cashin Hurt-kappaleen vereslihainen karaoketulkinta. Siinäpä se.

Mitä seuraavaksi?
REC: Genesis
REC: Apocalypse (Ensi-ilta Espanjassa vielä tämän vuoden puolella.)

Kauhea kankkunen 3
Elokuva ansaitsi ensi-iltaviikonloppunaan alle puolet siitä, mitä niinikään debytoinut Fast & Furious 6 tahkosi. Koska komedioiden toisilla jatko-osilla on aika kehno track record (Little Fockers tienasi puolet edeltäjästään), saattaa mainosjulisteen ”The End” pitää oikeasti paikkansa. Onneksi Bradley Cooperilla on yhä rintalihaksensa, Ed Helmsillä Konttori ja Zach Galifianakis saa tehdä Funny Or Die -sivustolle Between Two Ferns -klippejään.

Kauhea kankkunen 3 ensi-illassa 29.5., REC: Genesis 31.5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s